15 Ekim 2018

HQ Library hakkında









''HQ Library'' Autocad için sadece yardımcı bir araç değildir. Daha fazlası da vardır.
Zira taşıdığı ismin, vizyonun anlamını için geçmişi unutmamak gerekir.

İlk önce Kütüphane v.1.0 exel dökümanı hakkında bahsetmek istiyorum. Yıllar önce makine imalatı sektöründe çalışır iken, modül dişli hesaplamaları için exel hesaplama tabloları oluşturuldu. İlk hesaplama tablosu modül dişliler için oluşturulmuştur..

Zamanla exel dosyasındaki sayfa sayısı daha fazla oldu. Bu döküman ''kütüphane'' olarak isimlendirildi. Bu exel dökumanı sizlere (2006 yılı) ilk olarak  autocadokulu.com web adresinde paylaşıma sunuldu. Bu günkü adıyla cizimokulu.com.








Geçen zamanla birlikte Autolisp'i öğrendik ve arkadaşlarımıza da öğretmeye çaba gösterdik.. :-)
İşte ne olduysa her şey bu zamanda oldu! Exel dökümanındaki sayfa sayısı 20 adetten fazla oldu ve bu sayfalara erişim zorluğu yaşandı. Exel'deki sayfaları açabilmek için bir autolisp programı oluşturuldu. İsim olarak ''evrak otomasyon sistemi'' denildi.









Exel dosyası Autolisp program kullanılarak açıldı ama exel'deki istenilen özel hesaplama sayfaları hiç açılamadı! Yani yazılan autolisp programdan verim alınamadı. :-)

Oysa özel Autocad komutları ile txt, exel, pdf dökümanları açılabiliyordu. Bu da teknik evraklara tek tuşla ulaşabilmek demektir.

Yaşanan dosya açma problemini çözebilmek adına ilk hesaplama tablosu (modül dişli) isminden alıntı yapılarak yeni bir kavram düşünüldü. Modüler sistem kavramı!

Modüler sistem sayesinde exel dosyası parçalara ayrıldı ve mevcut içerik sınıflandırmaya tabi tutuldu.


Modüler sistem ile ;

1. Dişli hesapları
2. Saç açınım metal işleme teknikleri hesapları
3. Rulman seçimi ve uygulama örnekleri
4. Malzeme için maliyet hesapları
5. Zincir dişli, kasnak kayış hesapları
6. Geometrik şekillerde hacim mt2 hesaplamaları
7. Güç devir iletim hesaplamaları

Tüm dosyalar yeni versiyon için ayrı ayrı oluşturuldu. Bu dosyaların Autocad üzerinden açılabilmesi için gerekli programlar da yazıldı.Fakat eksik olan bir şey vardı ! Modül dişli çizimi yapacak bir autolisp program, bir komut yoktu.

Zamanla Autolisp dili sayesinde birçok program yazılmaya başlandı.. Bu yazılan programları da bir araya getirebilmek için ciddi bir neden olması gerekiyordu, çünkü sayıca çok çoğalmaya başladılar.

Bunca olaydan sonra exel dökümanına verilen ‘’kütüphane’’ kelimesinin anlamını sorgulamaya başladım.Kitap kütüphanesi mi, mimari çizim block kütüphanesi mi, yoksa mekanik aksam kütüphanesi mi?

Çözüm olarak çoklu dil desteği sağlayan Autolisp program yazıldı. Kütüphane ismi yerine HQ Library ismi kullanılması karar verildi.

HQ Library  ( High Quality Design Sistem)  demek ‘’en iyi, en kaliteli tasarım sistemi‘’ demek.
Amaç tabi ki yapılan işleri kolaylaştırmak..

Autocad'te command satırında gözüken yazıların deyiştirilebileceği keşfedildi.
Böylece çoklu dil desteği sağlayan autolisp programı yazıldı.









EmoticonEmoticon